maanantai 6. toukokuuta 2013

Hyvä uni

Tämä ei tule varmaan kenellekään yllätyksenä eikä ole uusin oivalluskaan, mutta... 
Hyvään oloon, terveyteen, jaksamiseen ja ihan kaikkeen tarvitaan rutkasti lepoa ja hyvää unta. Minä rakastan nukkumista ja tarvitsen paljon unta. Lähes yhtä paljon kuin ruokaa. ;) 
Vapaapäivinä vedän usein 10-12 tunnin unet. Yötyöstä kerään sen verran univelkaa, että vapaapäivinä pitkät unet onnistuvat vaivatta. Yövuorojen välissä unet jäävät 6-8 tuntiin, se on minulle liian vähän, mutta pärjään kunhan tiedän, että vapaapäivinä on mahdollisuus ottaa velat takaisin.
Kesää kohti unentarve vähenee, usein riittää 8-9 tunnin unet. Jos unet jäävät alle kahdeksaan tuntiin niin huomaan sen kyllä olossani. Olen väsynyt, laiska, vetelä...


(kuva netistä)

Viime yönä nukuin kellon ympäri vaivatta. Klo 22 menin nukkumaan. Klo 8 meinasin jo nousta, mutta uni voitti vielä ja kiskoin itseni ylös vasta klo 10. Olisin tosin voinut jatkaa unta vieläkin... taisin olla aika väsynyt viikonlopun kiireisistä työvuoroista.

Hyvän unen kannalta minulle on tärkeää, että nautin kevyen iltapalan noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Nälkäisenä on kamala mennä nukkumaan. Huoneen täytyy olla myös hämärä/pimeä. Kesällä tämä tuottaa vähän päänvaivaa, sillä pimennysverhokaan ei auta riittävästi. Tyynyn pitää olla LAADUKAS. Minulla on ollut kohta vuoden verran käytössä Tempur-tyyny, joka on aivan LOISTAVA keksintö. Niska-hartiavaivat ovat helpottaneet huomattavasti ja tyynyä ei tarvitse enää mytätä ja pöyhiä, jotta saisi hyvän asennon ja tuen niskalle. SUOSITTELEN lämpimästi kunnon tyynyn hankkimista! Lisäksi tietenkin pitää olla puhtaat ja raikkaat liinavaatteet ja tuuletettu makuuhuone. Rento ja huoleton fiilis sekä ajatuksista tyhjennetty pää nukkumaanmennessä on tietysti plussaa, tosin aina se ei ole täysin mahdollista.

Nyt jumpasta rentoutuneena ja lämpimästä suihkusta raukeana keittelen iltateet ja käyn sohvalle odottelemaan nukkumattia. Uskaltaisinkohan toivoa 12 tunnin unia tänäkin yönä?

HYVÄÄ YÖTÄ, KAUNIITA UNIA!
5 kommenttia:

 1. Täällä toinen nukkumatti...Meillä ollut pari vuotta Tempur-sänky tyynyineen ja sitä tullee kyllä aina reissussa ikävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta virka, kyllä ois ihana saada Tempur mukaan reissuun, mutta kun painaa ja vie tilaa niin mahdottomasti!

   Poista
 2. Väsynyt olo on ihan kauhea olotila, mitään ei saa silloin tehtyä ja urheileminenkin tökkii. Miten muuten itse jaksat treenailla silloin kun sinulla on yövuoroputki päällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko jaksaa, koska eihän mulla muuten olis aikaa treenata kuin pari kertaa viikossa (vapaapäivinä). Öiden välissä olo on tietenkin vähän nuutunut, mutta olen päättänyt, että en jää sohvalle makaamaan, vaan touhuilen reippaasti. Ja kun itsensä saa liikkeelle ja urheilemaan niin piristyykin kummasti ja jaksaa paremmin. Aika pitkälti se on kiinni asenteesta. :)

   Poista

Ilahdun kovasti jos jätät kannustavia tsemppejä, hyviä treenivinkkejä tai rakentavaa kritiikkiä merkkinä vierailusta! Kiitos!